Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrhajek.blog.idnes.cz

10. 4. 2010 21:26
tento clanek mi prijde znacne manipulativni

1/ nasi a jejich predci meli rozdilny zivotni styl. Tak se jeden musel prizpusobit (nebo donutit byt prizpusoben). Ale to je normalni, v prirode se tomu rika evoluce. Kdyz to zazenu do extremu: pokud nekdo bude mit kulturni zvyk kazdy mesic podriznout nejake nemluvne a pripravit si ho k veceri, tak vetsinova spolecnost nerekne "Na, vemte si nase, budeme ctit vasi kulturu".Ne dotycny s ebude muset prizpusobit vetsine a nedelat to. (je to jen priklad, netvrdim, ze kradeze slepic je totez, jako vrazdeni nemluvnat).

2/ vadi mi to, jak se do euroamericke bile civilizace stale tlaci pocit viny. Ano, bili drive udelali dost spatnych veci. Ale nevidim duvod, proc by mel dnesni brit nest vinu za kolonizaci Indie, dnesni francouz za kolonizaci Alziru, spanel za Corteze a americani za likvidaci indianu.Myslim, ze to uz je davno odcineno a i kdyby ne - dnesni lide za to nemuzou, ti to neudelali.Tak proc se jim to porad omlacuje o hlavu a maji za to nest nasledky?

....%

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

10. 4. 2010 21:37
Re: tento clanek mi prijde znacne manipulativni

3/ rikat, ze cikani jsou hodni, protoze udelali vyrazne mene skod, nez bile limecky je demagogie. Ono je to proto, ze oni nemeli vzdelani a moznosti udelat takove skody. Cili tento argument je z nouze ctnost. A nebo myslite, ze by mohli udelat miliardove podvody, ale z vrozene dobroty jen kradou autoradia, v samosce a sem tam nekoho zmlati? Dulezity je pomer zlocincu v populaci a tam maji romove dost horsi cisla (a jeste jim nahrava, ze kradez do 5.000 neni trestny cin... a muze se delat opakovane, nescita se to)

4/ ddt a panelaky apod. s veci nijak nesouvisi. Navic nektere tyto kiksy byly provedeny v dobre vire, na negativni efektys e prislo az potom (navic- tezko rict, co je negativni efekt...treba DDT je uznano za skodlive na zaklade jednoho vyzkumu, co se uz tusim neopakoval, jen se prebiraji vysledky.Ale diky nepouzivani DDT v nekterych zemich umiraji miliony na malarii - DDT hubilo malaricke komary docela spolehlive).

5/ neverim,z e drzime cikany mimo dobre mista... staci...%

0 0
možnosti

987a9

26. 3. 2008 15:27
Cikanske pohadky

Ono je to trochu slozitejsi. Za totace jsem ve verejne knihovne ukradl jednu z knizek, ktere nebyly k pujcovani. Byly to Cikanske pohadky a spis to bylo cteni pro etnografa.

No a po precteni tech pohadek, co si Cikani vykladali u ohnicku a co posbiral uz ani nevim kdo, jsem pochopil, ze rasista nejsem ja. Je to ten, kdo svym detem vyklada pohadky o tom, jak chytry Cikan okrade gadzu a jeste to svede na jineho (gadzu).

My bili vykladame pohadky o tom, jak bojuje dobro se zlem, minorita o tom, jak oni dobehnou nas.

Ona je pak ta multikulturalita dost slozita. 

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 18:56
vite

jak sem psal zlo plodi zlo a kdyz sem se docetl ze muj clanek je snuskou plku , ze cikani maj tahnout do indie a ze my tu byli drive a podobne nic nerikajici hlouposti... no a hlavne sem se docetl ze sem dement co si honi na zachodku... zkuste si to nekdy. ja nejsem pokrytec sem sprosty sem drzy a sem mlady... a mozna ne hloupy... nevracim rany nastavenim druhe tvare...

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 18:57
Re: vite

to: cesky venkovan

0 0
možnosti

Mirka

7. 3. 2008 17:27
máte pravdu

Na sloh se vykašlete, obsah je důležitý. Mě je 65 let a mám naprosto stejný názor na tyto věci, jako  vy , mladý člověk. Tím se mi potvrzuje, že toto není otázka věku, ale přemýšlení nad věcmi.Bylo by potřeba víc lidí, kteří by se bouřili proti této stupidní politické korektnosti a vyváženosti.Vadilo mě to za totáče a vadí mi dnes ještě víc, jak nikdo už nedokáže nazývat věci pravými jmény. Díky za to, že aspoň tady se takoví lidé najdou.

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 18:49
Re: máte pravdu

dekuju vam moc. velice si vaseho nazoru vazim...

0 0
možnosti

český venkovan

7. 3. 2008 16:21
..chtěl jsem něco napsat...ale..

..přečetl jsem si diskuzi...hlavně příspěvky pana autora...a chtění mne opustilo...nemá to cenu....zdar

0 0
možnosti

ddnes

7. 3. 2008 14:25
reakce

jste očividně zmaten možná pod vlivem nějaké psichotropní látky jinak si nedokážu nesmysly co tu píšete vysvětlit!

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 15:21
Re: reakce

chtelo by to jit vice do hloubky s premyslenim pane ... plavete po  povrchu

0 0
možnosti

jjumbik

7. 3. 2008 9:22
jedna chyba vlastní idealistům

Poprosil bych vás, pane Bohato, abyste více používal jaklo předmět "já" než "my", pokud mluvíte  o pocitech. Psát věty typu "my se stydíme" svědčí spíš o vašem idealistickém mesiášském komplexu než o znalosti problému.

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 10:28
Re: jedna chyba vlastní idealistům

prosba nebude vyslysena a komplex na me strane rozhodne neni :-)))

0 0
možnosti

Pribinacek

7. 3. 2008 8:55
Dejme jim to nejlepší vzdělání, to je jediná věc, jak toto m

Školní docházka je povinná pro všechny. Tak jakto, že 99% bílých v ČR umí číst a psát a 70% cikánů naopak neumí? Je snad chyba v nás, gadžech?

0 0
možnosti

EWCZ+

7. 3. 2008 17:21
Re: Dejme jim to nejlepší vzdělání, to je jediná věc, jak to

Vzdelani se neda dat - vzdelavat se jeden musi sam.

0 0
možnosti

Milan3956

7. 3. 2008 8:53
Divný

Po přečtení vyvozuju, že podle vás by bylo správně, kdyby m,ísto toho, aby komunisti zakázali cikánum kočovat, tak aby přikázali zbytku obyvatel, ať jdou stejně, jako oni, kočovat. To je holý nesmysl,podmínky ve společnosti kočování zkrátka nepřejí, i kdyby tu komunisti nebyly. Kulturu jim nikdo nebere, právě naopakk, ale jejich kultura s kočováním nesouvisí.. naopak - oni o svoji kulturu ve většině případů nestojí. Zajimavé je, že ti slušní cikáni žijí kulturně "po cikánsky".. nebude to spíš tím, že kultura a slušnost jdou ruku v ruce, ne naopak, jak tvrdíte? A druhá věc, tvrdíte, že cikáni tu byli, a komunisti přišli a nutili je.. Já bych řekl, že slované se tu usadili, a cikáni sem poté přišli a kočovali. Takže nikdo nepřišel a nenutil kočující cikány, ale naopak kočující cikáni přišli mezi usazené slovany!

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 10:27
Re: Divný

slovane tu mozna byli ... doufam ze jste si take tak jisty ze jste vy slovan...

doufam ze znate hodne tech "slusnych" trebas vy slusny pro me nejste ... smes nacionalismu a latetniho rasismuRv

0 0
možnosti

zdeseny obcan

7. 3. 2008 1:09
mylny predpoklad

Znacna cast Cikanu byla do druhe poloviny 20. stoleti usedlych - prevazne v separovanych osadach. Neplette si tradicni kocovani cele rodiny s kratkodobymi cestami muze za praci, obchodem nebo kradezi.

A jeste neco: vas clanek vyzniva vemi paternailisticky. My Cesi (dospeli) jsme Cikanum (detem) dluzni: pokud oni parazituji a kradou (zlobi) je to nase vina (spatne jsme je vychovali) a je nutne je prevychovat (nalit jim do hlavy ty sprave vzorce chovani, jako v materske skolce).

Cikani ale nejsou deti, plne si uvedomuji co cini a o zadnou prevychovu vam nestoji, Spolecnost jim na jejich zivotni styl automaticky prispiva  a kriminalitu zamerenou vyhradne ven pokorne toleruje.

0 0
možnosti

Bohata

7. 3. 2008 2:24
Re: mylny predpoklad

tak to rozhodne mysleno nebylo. vim proc tak usuzujete ale nemate pravdu....dobrou noc.

0 0
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2641x
Jsem naivní snílek, který ovšem četl Machiavelliho. to by mohlo stačit:-)